Auto valt uit tijdens het rijden maar herstart: doe deze 5 dingen (repareren) (2023)

Met veel complexe systemen die allemaal samenwerken om uw auto draaiende te houden, kan het moeilijk zijn om vast te stellen welk systeem ervoor zorgt dat uw auto tijdens het rijden wordt uitgeschakeld. Er zijn echter enkele veelvoorkomende oorzaken, en sommige daarvan zijn heel eenvoudig op te lossen. Dus, als je liever niet hulpeloos langs de kant van de weg staat te kijken onder de motorkap van je auto, lees dan verder.

Redenen waarom uw auto tijdens het rijden kan worden uitgeschakeld

Je hebt geen brandstof meer

Ja, hoewel dit de meest voor de hand liggende is, is dit de meest voorkomende reden waarom voertuigen onverwachts uitvallen. Controleer de brandstofmeter op het dashboard van uw voertuig en zorg ervoor dat deze zich boven de "E"-markering bevindt. Als dit het geval is, bestaat nog steeds de mogelijkheid dat uw brandstofsensor defect is geraakt, wat betekent dat uw brandstof bijna op is, maar dat uw auto u nog steeds vertelt dat er benzine in de tank zit. Probeer te onthouden wanneer je voor het laatst hebt getankt en hoe ver je sindsdien hebt gereden. Als u onlangs hebt getankt, kan dit een indicatie zijn dat uw brandstofsensor defect is geraakt.

Je batterij is defect

De accu van een auto is essentieel om het voertuig draaiende te houden. Vroeger bleef uw auto rijden zonder dat de accu was aangesloten, maar de meeste moderne voertuigen hebben tegenwoordig veel complexe systemen die stroom nodig hebben om het voertuig draaiende te houden. Een van de meest voorkomende problemen hier is dat de aansluiting op een van de aansluitingen op uw batterij los is gaan zitten en geen goede verbinding meer maakt met de batterij. Dit kan gebeuren als gevolg van trillingen tijdens het rijden, het raken van een hobbel in de weg of door corrosie van de kabel of de aansluitverbinding. Wanneer een verbinding met de accu niet goed is, kan de dynamo de accu niet meer opladen en wanneer er tijdens het rijden onvoldoende vermogen door de dynamo wordt gegenereerd, zal uw voertuig onverwachts afslaan.

Uw dynamo is defect

In navolging van bovenstaande is uw dynamo het onderdeel dat uw accu oplaadt. Als de dynamo defect raakt, stopt hij met het opladen van uw batterij. Na een paar dagen is je accu helemaal leeg en kan hij niet meer het vermogen leveren dat de auto nodig heeft om de motor te starten en draaiende te houden.

Uw auto is oververhit

Uw auto heeft hoogstwaarschijnlijk een vloeistofgekoeld systeem dat afhankelijk is van water dat in de radiator van uw auto wordt gekoeld door de luchtstroom terwijl uw auto rijdt. Het koele water circuleert vervolgens rond de motor om deze koel te houden, aangezien het verbrandingsproces zorgt voor extreem hoge temperaturen in en rond de motor van uw auto. Bij een lek in dit systeem gaat de thermostaat stuk of valt de waterpomp uit en wordt de motor niet meer goed gekoeld. In dit geval zou het digitale motormanagementsysteem uw motor moeten uitschakelen om permanente schade aan de zuigers te voorkomen, en dit kan de oorzaak zijn dat uw auto onverwachts uitvalt. Zelfs als uw auto stilstaat, moet het motormanagementsysteem de ventilator aanzetten die zich net voor uw radiateur bevindt, zodat uw motor koel kan blijven als de auto stilstaat. Wanneer deze ventilator vastloopt of defect raakt, kan uw auto oververhit raken bij lage snelheden of in druk verkeer.

(Video) Car Shuts Off While Driving? 7 Causes & How To Fix It

Uw brandstofinjectiesysteem is defect

Uw auto heeft een complex mechanisme om duizenden keren per minuut brandstof onder hoge druk in elke cilinder te injecteren. Dit systeem maakt niet alleen gebruik van zeer fijne filters en slangen, maar vertrouwt ook op de druk die wordt gegenereerd door de brandstofinjectiepomp. Wanneer deze pomp stopt met werken of een brandstoffilter ernstig verstopt raakt met brandstof van lage kwaliteit, zal uw auto niet langer in staat zijn om de brandstof te leveren die nodig is om het verbrandingsproces in uw motor voort te zetten.

Stappen die u moet nemen als uw auto tijdens het rijden uitvalt

Wanneer uw auto uitvalt, moet u er rekening mee houden dat u snel een gevaar vormt voor andere bestuurders die niet verwachten dat u langzamer gaat rijden of stopt. Dit kan vooral 's nachts gevaarlijk zijn, omdat uw auto mogelijk geen verlichting heeft. Dit is wat u moet doen:

(Video) Een auto repareren die willekeurig wordt uitgeschakeld

1. Leid uw auto direct van de weg af (zolang deze nog in beweging is).

Dan moet u zich terugtrekken uit uw auto op een veilige afstand, weg van de weg en tegemoetkomend verkeer. Als uw auto midden op de weg is overleden, moet u onmiddellijk hulp inroepen. Verlaat het voertuig alleen als u ziet dat het veilig is om dit te doen.

2. Zet uw alarmknipperlichten aan (indien mogelijk) en laat uw lichten aan.

Uw auto is mogelijk volledig overleden, maar probeer alle veiligheidslichten aan te laten.

3. Controleer uw brandstof- en temperatuurmeter.

Controleer of u brandstof heeft en of de motor van uw auto niet oververhit is (uw temperatuurmeter moet altijd in het midden tussen warm en koud staan).

4. Probeer uw auto opnieuw te starten.

Als uw auto brandstof heeft en niet oververhit is geraakt, kunt u proberen uw auto opnieuw te starten.

5. Roep hulp in.

Als uw auto niet opnieuw wil starten en u het probleem niet kunt oplossen, dient u de pechhulp te bellen. Bel eerst uw autoverzekering om te zien of u deze service mogelijk al als onderdeel van uw autoverzekering heeft.

(Video) Here’s Why Your Car Shuts Off Randomly

Hoe het probleem op te lossen

Auto valt uit tijdens het rijden maar herstart: doe deze 5 dingen (repareren) (2)

Foto door: https://www.audidenver.com/

Als het probleem niet ernstig is, kunt u het probleem mogelijk zelf oplossen. Op voorwaarde dat uw auto brandstof in de tank heeft, controleert u eerst de volgende items om te zien wat het probleem kan veroorzaken:

Controleer de polen op uw batterij

Controleer of de polen goed contact maken met de batterij. Als ze los zitten, draait u de moeren op elk lipje vast en probeert u uw auto opnieuw te starten. Uw batterij is mogelijk volledig leeg. In dat geval moet u uw auto starten, de batterij handmatig opladen met een externe oplader of uw batterij vervangen.

(Video) VW T5 van Air Conditioning fixed - Edd China's Workshop Diaries 49.

Controleer of uw contactsleutel niet wordt belemmerd

Een oudere auto kan een iets losse of defecte contactsleutel hebben. Als dit op enigerlei wijze wordt belemmerd (eventueel door een zware sleutelring), verwijder dan de verstopping, plaats eventueel alleen de contactsleutel in het contact.

Controleer het waterpeil in uw radiator

Er moet een metalen dop onder de motorkap zitten en dicht bij de voorkant van uw auto. Laat uw auto 20 minuten afkoelen en verwijder dan de dop. Let op: dit kan heet zijn! Als u geen water binnenin kunt zien, moet u dit bijvullen tot het overloopt.

Controleer uw zekeringen

Het is mogelijk dat er een zekering is gesprongen. Open uw zekeringkast, verwijder elke zekering een voor een en houd ze allemaal tegen het licht. Zoek naar kleine breuken in de zekeringdraad, die erop kunnen wijzen dat deze zekering moet worden vervangen.

Als u geen fout kunt vinden in alle bovenstaande punten, is het probleem mogelijk iets ingewikkelder en is het raadzaam om uw auto naar het dichtstbijzijnde reparatiecentrum te brengen.

Autosystemen die afslaan kunnen veroorzaken

Er zijn tal van systemen die verantwoordelijk zijn voor het draaiende houden van uw auto. Een storing in een van deze kan ervoor zorgen dat uw auto uitschakelt. De meest voorkomende systemen die ervoor zorgen dat uw auto wordt uitgeschakeld, zijn de volgende:

(Video) Fixing my VW T5 Van AC System - Edd China's Workshop Diaries 47

  1. Het elektrische ontstekingssysteem (accu, zekeringen, klemmen, bougies).
  2. Het brandstofinjectiesysteem (brandstofpomp, injectienaalden, slangen, filters).
  3. Het koelsysteem (waterpomp, thermostaat, radiateur)
  4. Het elektronische motormanagementsysteem (snelheid, temperatuur, motorsensoren)

Vragen en antwoorden

Waarom stopt mijn auto als ik stop?

Uw auto kan oververhit raken door een storing in de koelventilator van uw radiateur of thermostaat die verantwoordelijk is voor het inschakelen van deze ventilator wanneer u stilstaat. Uw batterij kan ook onvoldoende zijn om de stroom te leveren die uw auto nodig heeft wanneer deze tijdens het rijden niet wordt bijgestaan ​​door de dynamo.

Kan een lege batterij ervoor zorgen dat een auto tijdens het rijden uitvalt?

Ja, dat is mogelijk, vooral als uw dynamo defect is of als er een slechte verbinding met de accu is.

Kan een laag oliepeil ervoor zorgen dat een auto stopt?

Ja. Olie houdt uw auto koel en als uw motor merkt dat er weinig olie in zit, kan hij uw auto uitschakelen om oververhitting of schade aan de componenten te voorkomen. Als het niet automatisch wordt uitgeschakeld, kan een laag oliepeil ertoe leiden dat uw zuigers vastlopen in de cilinders en permanente schade aan uw motor veroorzaken.

FAQs

Waarom valt mijn auto uit tijdens rijden? ›

Als de auto tijdens het rijden uitvalt, ligt het probleem vaak bij de motor of de onderdelen die hem van stroom, brandstof of lucht voorzien. Een typisch probleem is dat de motor niet van voldoende brandstof of van de verkeerde brandstof wordt voorzien.

Wat kan er kapot zijn als je auto niet start? ›

De meeste startproblemen zullen namelijk door de accu worden veroorzaakt. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals de weersomstandigheden, een versleten startmotor, defecte bougies of een verzadigd brandstoffilter. Ook kan het er aan liggen dat u simpelweg geen brandstof meer in uw auto heeft.

Hoe weet je dat de startmotor kapot is? ›

Een defect aan de startmotor is snel te herkennen. U zult namelijk merken dat het starten moeizaam gaat of dat de auto helemaal niet meer start. Een gek geluid bij de start kan ook aanduiden dat de startmotor kapot is. U kunt bijvoorbeeld een ratelend, tikkend of zoemend geluid horen, in plaats van een startende motor.

Wat moet je doen als je motor niet start? ›

Als de motor niet aanslaat ondanks dat de startmotor gewoon rondgaat en er is sprake van een normale benzinetoevoer, dan vonken je bougies niet. Je kunt de bougies controleren en vervangen. Als dat niet werkt is vervangen van de bobines een oplossing. Een bobine is een spoel die stroom krijgt van de bougiekabels.

Wat stoten auto's uit? ›

Allereerst stoten auto's CO2 uit, door verbranding van benzine en diesel. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Verder stoten auto's luchtvervuilende stoffen uit, zoals fijnstof en stikstofdioxide; dat veroorzaakt schade aan onze gezondheid, de natuur en gebouwen.

Kun je rijden met een kapotte bobine? ›

Het advies is dus: niet meer mee rijden.

Wat kost het om een startmotor te vervangen? ›

Naast nieuwe starmotoren (kosten voor een gemiddelde auto € 300) kun je ook kiezen voor een gereviseerde Die is helemaal uit elkaar geweest, schoongemaakt en de versleten onderdelen zijn vervangen. Dan betaal je rond de € 200. Montage duurt ongeveer een uur en kost dus circa € 80.

Kan je rijden met een kapotte startmotor? ›

Is dit het geval? Dan kun je je contact uitzetten en je auto in de hoogste versnelling zetten. Duw je auto rustig heen en weer en de kans is groot dat je nog een klein stuk kunt rijden. Kies alleen wel meteen voor een enkeltje naar de garage, waar je startmotor direct wordt vervangen.

Wat kost het om een dynamo te vervangen? ›

De dealer of een gespecialiseerd bedrijf kan de dynamo vervangen. Voor een gemiddelde auto kost dat € 400. Montage vergt een half uur tot, in sommige gevallen, 5 uur! (€ 40 tot € 400).

Kan je een auto aanduwen als de startmotor kapot is? ›

Kan je een auto starten zonder startmotor? Je auto kan je aanduwen bij startproblemen veroorzaakt door je accu. Dit kan je meestal herkennen aan een tikkend geluid bij het starten. Een belangrijke voorwaarde voor het aanduwen van je auto, is dat de accu niet volledig leeg is.

Wat gebeurt er als de dynamo kapot is? ›

De lampen ontvangen niet genoeg elektriciteit, omdat de dynamo niet meer goed functioneert. Uw auto start niet goed: Een dynamo zorgt ervoor dat de accu tijdens het rijden wordt opgeladen. Als de dynamo of de accu van uw auto defect of leeg is, kunt u uw auto nauwelijks of niet starten.

Kun je een startmotor repareren? ›

De startmotor van uw auto kent weinig problemen

Nu wordt het tijd om naar uw Vakgarage te bellen of te rijden, als starten nog lukt. Doe dat zo snel mogelijk, want het probleem kan dan vlot verholpen worden. Een versleten of losgeraakt onderdeel is meestal de oorzaak.

Waarom valt mijn motor uit? ›

Mogelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: een defecte bobine. aansturing van de bobine ontbreekt door een defecte krukassensor. voedingspanning ontbreekt op de bobine door een defect relais.

Hoe kun je zien of een relais kapot is? ›

Het meest voor de hand liggende waarschuwingsbord dat een probleem met het startrelais is. Is wanneer de auto niet start wanneer u het ontstekingsproces start . Niet elke elektronische sleutel heeft een handmatige ontstekingsschakelaar.

Kan een auto uitvallen als de accu leeg is? ›

Accu loopt leeg bij stilstaan

Daardoor ondervind je mogelijk startproblemen. Vooral bij moderne auto's verbruiken allerlei elektronische snufjes ook nog (een kleine hoeveelheid) stroom als de wagen stilstaat. Als de accu te veel spanning verliest, dan stopt hij met werken en moet je hem vervangen.

Hoe weet je of je brandstofpomp kapot is? ›

Als het motorvermogen afneemt, als de motor overslaat, als hij moeilijk wil aanslaan of als het brandstofverbruik toeneemt, kan dat duiden op een defect in de brandstofpomp. Met Smart Driver kan je dit probleem zien aankomen.

Hoe zorg je ervoor dat de auto niet afslaat? ›

Als je je koppeling iets langer vasthoudt bij het aangrijpingspunt en dan gas geeft slaat de motor niet af. Als je eenmaal rijdt, koppeling verder op laten komen en meer gas geven. En uiteraard veel oefenen. Het went echt, ik was echt recordhouder in het laten afslaan van de motor.

Wat kost het vervangen van een brandstofpomp? ›

Brandstofpomp vervangen – de kosten
Type brandstofpompKosten pomp
Standaard opvoerpomp vervangen€100 – 300,-
Hogedrukpomp revisie tweedehands Mercedes, BMW, Audi€500 – 1200,-
Hogedrukpomp revisie tweedehands Opel, Renault, Peugeot€200 – 700,-
Nieuwe hogedrukpomp Renault, Opel, Peugeot€1000 – 1500,-
2 more rows

Videos

1. Te veel of te weinig MOTOROLIE? Wat gaat er dan mis? | Wegenwacht Onderzoekt
(ANWB)
2. Vermogensverlies bij een auto, Robert lost het op | Wegenwacht vlog
(ANWB)
3. Schakelen | Zo schakel je een auto zonder te schokken!
(StreetwizeTV)
4. Elektrische fiets: Oei, mijn fiets werkt niet meer
(Fietsen Peeraer)
5. Nicol deed iets héél fouts op live 😳
(Gloednieuw)
6. HELP MIJN SCOOTER START NIET | VOL GAS MET JOEY
(VOL GAS MET JOEY)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated: 26/09/2023

Views: 5610

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.