Dieselmotor start niet: wat te doen? (2023)

 • Matija Pinko

Bijgewerkt op 16 september 2022

Achter het stuur van uw auto kruipen om te beseffen dat hij niet wil starten, kan erg frustrerend zijn, omdat het uw planning verstoort en u dwingt om het probleem onmiddellijk op te lossen. Qua starten zijn dieselmotoren namelijk robuuster dan benzinemotoren omdat ze geen bougies hebben.

Wanneer uw dieselmotor niet wil starten, is het eerste wat u moet doen de accuspanning controleren. Een van de nadelen van een dieselmotor is dat er veel meer elektrisch vermogen nodig is om op gang te komen. Bij koud weer kunnen defecte gloeibougies voorkomen dat de motor start. De rest van de oorzaken worden gedeeld door alle motoren: defecte starter, luchtinlaat of brandstoftoevoersysteem.

Hoe dieselmotoren werken

Het belangrijkste verschil tussen een dieselmotor en een benzinemotor is dat bij een dieselmotor eerst de lucht wordt gecomprimeerd en vervolgens brandstof in de cilinder wordt gespoten. Dit maakt de dieselmotor efficiënter dan een benzinemotor omdat er geen bougies nodig zijn om de brandstof te ontsteken.

Dieselmotoren zijn in veel opzichten vergelijkbaar met benzinemotoren. Beide typen motoren hebben zuigers die in cilinders op en neer bewegen.

Beide gebruiken kleppen om lucht en brandstof in de cilinders te laten, en uitlaatkleppen om de verbrande gassen te laten ontsnappen. En beide ontlenen hun kracht aan verbranding - de snelle verbranding van brandstof in zuurstof.

Maar er zijn belangrijke verschillen. In een benzinemotor mengen de brandstof en lucht zich voordat ze de cilinders binnenkomen. Vervolgens ontsteekt een bougie het mengsel en drijft de zuigers naar beneden.

Bij een dieselmotor komt de lucht echter eerst in de cilinders en wordt door de zuigers gecomprimeerd. Dit verhoogt de temperatuur van de lucht tot ongeveer 1000 graden Fahrenheit (540 graden Celsius).

Dieselmotor start niet: wat te doen? (1)

De compressiewarmte ontsteekt de brandstof automatisch. De resulterende explosie drijft de zuigers naar beneden, net als bij een benzinemotor. Maar omdat er geen bougie is, zullen dieselmotoren minder snel "kloppen" of een kloppend geluid maken.

(Video) Waarom start deze diesel motor moeilijk? #MasterMiloHelpdesk

Dieselmotoren zijn om verschillende redenen efficiënter dan benzinemotoren. Een daarvan is dat ze meer gecomprimeerd zijn, zodat ze meer kracht uit elke druppel brandstof halen. Een andere reden is dat diesel ongeveer 15 procent meer energie per gallon bevat dan benzine.

Dieselmotoren zijn ook gebouwd om bij hogere temperaturen en drukken te werken dan benzinemotoren, dus ze hebben geen bougies nodig om het brandstof-luchtmengsel te ontsteken.

Dit maakt ze eenvoudiger en sterker dan benzinemotoren. Dieselmotoren kunnen twee keer zo lang meegaan als benzinemotoren voordat ze grote reparaties nodig hebben.

Dieselvrachtwagens en bussen halen meer kilometers - ongeveer 20 tot 30 procent beter - dan benzinevoertuigen met hetzelfde gewicht en dezelfde pk's. En ze stoten minder kooldioxide uit, het belangrijkste broeikasgas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Dieselmotoren zijn echter niet zonder nadelen. Een daarvan is dat ze meer roet produceren - kleine koolstofdeeltjes - dan benzinemotoren. Roet is een vorm van luchtverontreiniging en kan schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Een ander nadeel is dat diesel duurder is dan benzine.

Maar over het algemeen zijn dieselmotoren efficiënter dan benzinemotoren en worden ze steeds populairder in zowel personenauto's als vrachtwagens en bussen. In Europa heeft bijvoorbeeld ongeveer de helft van alle nieuwe auto's een dieselmotor.

Waarom start een dieselmotor niet?

Als je ooit een dieselmotor hebt gehad die niet wilde starten, weet je hoe frustrerend het kan zijn. Er zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat een dieselmotor niet start, maar het meest voorkomende probleem is een lage brandstofdruk.

Dieselmotoren hebben een hoge brandstofdruk nodig om goed te kunnen werken. De brandstofinjectoren in een dieselmotor zijn erg gevoelig en als de brandstofdruk te laag is, gaan de injectoren niet goed open. Hierdoor zal de motor misslaan en uiteindelijk afslaan.

Als uw dieselmotor niet wil starten, moet u eerst de brandstofdruk controleren. Als het laag is, zijn er een paar dingen die u kunt doen om te proberen het te verhogen. Een daarvan is om de brandstofleidingen te ontluchten. Hierdoor worden eventuele luchtbellen in de leidingen losgelaten en kan de brandstof vrijer stromen.

Dieselmotor start niet: wat te doen? (2)

Een andere mogelijkheid is dat het brandstoffilter verstopt is. Als dit het geval is, moet u deze vervangen. Als het probleem tot slot nog steeds niet is opgelost, is het mogelijk dat de brandstofinjectoren zelf beschadigd zijn en moeten worden vervangen.

Als uw dieselmotor niet wil starten, wanhoop dan niet. Met een beetje probleemoplossing zou u het probleem moeten kunnen oplossen en uw motor binnen de kortste keren weer aan de praat krijgen.

Welke hulpmiddelen heb ik nodig om brandstofleidingen te ontluchten?

Als u hebt vastgesteld dat het probleem met uw dieselmotor een lage brandstofdruk is, is een van de eerste dingen die u moet doen, de brandstofleidingen ontluchten. Hierdoor worden eventuele luchtbellen in de leidingen losgelaten en kan de brandstof vrijer stromen.

Om de brandstofleidingen te ontluchten, hebt u een paar gereedschappen nodig:

(Video) Hoe kun je eenvoudig je dieselmotor controleren?

AfbeeldingTitelPrijsKopen
Dieselmotor start niet: wat te doen? (3)BovenkantHanddoeken, washandjes, 100% katoen, pak van 4 eenheden, 11 x 11 inch, universele poetslappen, herbruikbare handdoeken, voor huishoudelijke reiniging, bureaus schoonmaken (witte kleur)Koop nu
Dieselmotor start niet: wat te doen? (4)BovenkantAmartisan 10-delige magnetische schroevendraaierset, 5 Phillips en 5 sleufpunten Professionele kussengrip-schroevendraaierset (10-delig)Koop nu
Dieselmotor start niet: wat te doen? (5)BovenkantIRWIN VISE-GRIP langbektang, 6-inch (2078216)Koop nu

Prijzen opgehaald uit de Amazon Product Advertising API op:

Het ontluchten van de brandstofleidingen is een eenvoudig proces. Zoek eerst de ontluchtingsschroeven op de injectoren. Deze bevinden zich meestal aan de bovenkant van de injectoren, in de buurt van de brandstofrail.

Gebruik vervolgens de schroevendraaier om elke ontluchtingsschroef ongeveer een kwartslag los te draaien. Terwijl u dit doet, ziet u dat er brandstof uit begint te druppelen.

Zodra de brandstof vrij begint te stromen, draait u de ontluchtingsschroeven vast en gaat u verder met de volgende injector. Herhaal dit proces totdat alle injectoren zijn ontlucht.

Start ten slotte de motor en laat deze een paar minuten draaien om er zeker van te zijn dat de brandstof goed doorstroomt en er geen luchtbellen meer in de leidingen zitten.

Brandstofinjectoren testen

Dieselmotor start niet: wat te doen? (6)

Prijzen opgehaald uit de Amazon Product Advertising API op:

(Video) Startkabels gebruiken: dit moet je weten

Productprijzen en beschikbaarheid zijn correct op de aangegeven datum/tijd en kunnen worden gewijzigd. Alle prijs- en beschikbaarheidsinformatie die wordt weergegeven op [relevante Amazon-site(s), zoals van toepassing] op het moment van aankoop, is van toepassing op de aankoop van dit product.

Als u de brandstofleidingen hebt ontlucht en het brandstoffilter hebt vervangen, maar uw dieselmotor nog steeds niet wil starten, ligt het probleem mogelijk bij de brandstofinjectoren.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om brandstofinjectoren te testen om te zien of ze goed werken. Alles wat je nodig hebt is een multimeter en een paar minuten tijd.

 1. Om de injectoren te testen, zoekt u eerst de elektrische connector op de injector. Deze bevindt zich meestal bovenop de injector, vlakbij de brandstofrail.
 2. Koppel vervolgens de connector los en stel uw multimeter in op de ohm-instelling.
 3. Raak een van de meterkabels aan op een van de aansluitingen op de connector en raak de andere kabel aan op de andere aansluiting.
 4. Als de injector goed werkt, zou u een aflezing van ongeveer 10 ohm moeten zien. Als de waarde veel hoger of lager is, is de injector waarschijnlijk defect en moet deze worden vervangen.
 5. Nadat u alle injectoren hebt getest, sluit u de elektrische connectoren weer aan en start u de motor. Als het nog steeds niet start, is er mogelijk een ander probleem dat moet worden aangepakt.

Brandstofinjectoren vervangen

Als u hebt vastgesteld dat het probleem met uw dieselmotor slechte brandstofinjectoren zijn, wanhoop dan niet. Het vervangen ervan is een relatief eenvoudig proces dat iedereen kan doen met een paar tools en een beetje knowhow.

Om de injectoren te vervangen, hebt u het volgende nodig:

AfbeeldingTitelPrijsKopen
Dieselmotor start niet: wat te doen? (7)BovenkantChevron Techron concentraat plus brandstofsysteemreiniger - 20 oz.Koop nu
Dieselmotor start niet: wat te doen? (8)Bovenkant40 stuks - EPAuto 1/4-inch & 3/8-inch dopsleutelset met 72 tanden omkeerbare ratelKoop nu
Dieselmotor start niet: wat te doen? (9)BovenkantEPAuto 1/2-inch Drive Click Momentsleutel, 10~150 ft./lb., 13,6 ~ 203,5 N/mKoop nu
Dieselmotor start niet: wat te doen? (10)BovenkantWORKPRO 7-delige tangenset (8-inch groefverbindingstang, 6-inch lange neus, 6-inch slipverbinding, 4-1/2 inch lange neus, 6-inch diagonaal, 7-inch grensrechter, 8-inch slipverbinding) voor doe-het-zelf en thuisgebruikKoop nu

Prijzen opgehaald uit de Amazon Product Advertising API op:

 1. Begin met het loskoppelen van de minpool van de accu om onbedoelde elektrocutie te voorkomen.
 2. Zoek vervolgens de brandstofrail bovenop de motor. Hier bevinden zich de injectoren.
 3. Verwijder met behulp van de dopsleutel de bouten die de brandstofrail op zijn plaats houden. Pas op dat u geen van de bouten in de motor laat vallen, omdat deze ernstige schade kunnen veroorzaken.
 4. Zodra de bouten zijn verwijderd, tilt u de brandstofrail van de motor en legt u deze opzij.
 5. Zoek nu de injectoren. Er zal één injector zijn voor elke cilinder in de motor.
 6. Verwijder met behulp van de ratel en het verlengsnoer de bouten die de injectoren op hun plaats houden. Nogmaals, pas op dat u geen van de bouten in de motor laat vallen.
 7. Op dit punt zou u de injectoren uit hun respectievelijke gaten moeten kunnen trekken. Als ze vastzitten, kunt u een injectortrekker gebruiken om ze te verwijderen.
 8. Om de nieuwe injectoren te installeren, voert u het bovenstaande proces gewoon in omgekeerde volgorde uit. Begin met het plaatsen van de nieuwe injectoren in hun gaten en schroef ze vervolgens op hun plaats.
 9. Zodra alle injectoren zijn geïnstalleerd, installeert u de brandstofrail opnieuw en sluit u de negatieve accupool opnieuw aan.
 10. Start de motor en laat deze een paar minuten draaien om er zeker van te zijn dat de nieuwe injectoren goed werken. Als alles goed gaat, is uw dieselmotor binnen de kortste keren weer als nieuw!

Brandstoffilter vervangen?

Een brandstoffilter is een essentieel onderdeel van elke dieselmotor. Het helpt onzuiverheden uit de brandstof te verwijderen voordat deze de injectoren bereikt, waardoor de motor soepel en efficiënt blijft lopen.

Brandstoffilters raken uiteindelijk verstopt met vuil en puin en moeten periodiek worden vervangen. Gelukkig is dit een relatief eenvoudig proces dat iedereen kan doen met een paar tools en een beetje knowhow.

Om het brandstoffilter te vervangen, hebt u het volgende nodig:

AfbeeldingTitelPrijsKopen
Dieselmotor start niet: wat te doen? (11)BovenkantBovenkantBovenkant40 stuks - EPAuto 1/4-inch & 3/8-inch dopsleutelset met 72 tanden omkeerbare ratelKoop nu
Dieselmotor start niet: wat te doen? (12)BovenkantBovenkantBovenkantNEIKO 00234A 3/8" Impact Extension Bar Set, 3 Piece - 3", 5", 10", 3/8" Drive Impact Extension Set, Impact Wrench Extensions, Chrome Vanadium Cr-V SteelKoop nu
Dieselmotor start niet: wat te doen? (13)BovenkantBovenkantBovenkant24-delige universele hoofdcombinatiesleutelset met oproltas | SAE 1/4" tot 1", metrisch 8 mm tot 24 mm | Perfect voor algemeen huishouden, garage, studentenkamer, auto-noodgeval, boot en nog veel meerKoop nu

Prijzen opgehaald uit de Amazon Product Advertising API op:

(Video) Ontluchten diesel motor Vetus

 1. Begin met het loskoppelen van de minpool van de accu om onbedoelde elektrocutie te voorkomen.
 2. Zoek vervolgens het brandstoffilter. Het bevindt zich ergens tussen de brandstoftank en de injectoren.
 3. Verwijder met behulp van de dopsleutel de bouten die het brandstoffilter op zijn plaats houden. Pas op dat u geen van de bouten in de motor laat vallen, omdat deze ernstige schade kunnen veroorzaken.
 4. Nadat de bouten zijn verwijderd, tilt u het oude brandstoffilter uit de behuizing en gooit u het weg.
 5. Om het nieuwe brandstoffilter te installeren, voert u het bovenstaande proces gewoon in omgekeerde volgorde uit. Begin met het nieuwe filter in de behuizing te plaatsen en schroef het vervolgens op zijn plaats.
 6. Zodra het nieuwe filter is geïnstalleerd, sluit u de minpool van de accu weer aan.
 7. Start de motor en laat deze een paar minuten draaien om er zeker van te zijn dat het nieuwe filter goed werkt. Als alles goed gaat, is uw dieselmotor binnen de kortste keren weer als nieuw!

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet u brandstoffilters vervangen?

Brandstoffilters moeten elke 30.000 mijl of indien nodig worden vervangen. De meeste monteurs zullen het brandstoffilter controleren wanneer u uw auto binnenbrengt voor een olieverversing en u laten weten of het moet worden vervangen.

Hoe vaak u uw luchtfilter moet vervangen, hangt af van waar u woont en rijdt. Als u in een stoffige omgeving woont of veel off-road rijdt, moet u mogelijk uw luchtfilter vaker vervangen. Een goede vuistregel is om uw luchtfilter elke 12.000 mijl te controleren en te vervangen als het vuil is.

Wat moet de compressie van een dieselmotor zijn?

De compressieverhouding van een motor is de verhouding tussen het volume van de cilinder wanneer de zuiger zich in het onderste dode punt (BDC) bevindt en het volume wanneer de zuiger zich in het bovenste dode punt (BDP) bevindt. Voor een dieselmotor moet de compressieverhouding ongeveer 18:1 zijn.

Hoe vaak moet u brandstofinjectoren controleren?

Dieselmotor start niet: wat te doen? (14)

U moet uw brandstofinjectoren elke 30.000 mijl of indien nodig controleren. De meeste monteurs zullen de brandstofinjectoren controleren wanneer u uw auto binnenbrengt voor een olieverversing en u laten weten of ze moeten worden vervangen.

Hoe lang gaan dieselmotoren mee?

Dieselmotoren staan ​​bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Met goed onderhoud kan een dieselmotor tot 300.000 mijl meegaan.

Wat veroorzaakt lage compressie in een motor?

Lage compressie in een motor kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Versleten zuigerveren
 • Een opgeblazen koppakking
 • Een gebarsten cilinderkop
 • Een beschadigde krukas
 • Beschadigde kleppen of klepzittingen

Conclusie

Dieselmotoren zijn extreem duurzaam en kunnen met de juiste zorg en onderhoud vele jaren meegaan. Zoals alle motoren zullen ze echter uiteindelijk wat reparaties nodig hebben.

Raak niet in paniek als u zich in een situatie bevindt waarin uw dieselmotor niet wil starten. Er zijn een paar dingen die u kunt doen om het probleem op te lossen.

Controleer eerst de accupolen om er zeker van te zijn dat ze schoon en vrij van corrosie zijn. Controleer vervolgens de brandstofinjectoren en vervang ze indien nodig. Controleer ten slotte het brandstoffilter en vervang het indien nodig.

Met een beetje moeite zou u uw dieselmotor in een mum van tijd weer als nieuw moeten kunnen laten werken! Bedankt voor het lezen!

Mogelijk vindt u hier andere gerelateerde artikelen:

Wie is de eigenaar van Cummins-dieselmotoren?

(Video) ROBERT repareert Volvo V70 die niet aanslaat (+ uitleg)

Hebben diesels katalysatoren?

Videos

1. Hoe werkt een startmotor - een 'luie' startmotor repareren
(MasterMilo)
2. Wat moet je doen bij accuproblemen?🔋| Wegenwachttip
(ANWB)
3. ONDERHOUD DIESEL MOTOR - TIPS MET DE BOTENDOKTER
(Martijn Heere (De BotenDokter))
4. Te veel of te weinig MOTOROLIE? Wat gaat er dan mis? | Wegenwacht Onderzoekt
(ANWB)
5. Tikkend geluid in de motor? Voorkom dure reparaties aan je motor!!!
(Forté Benelux)
6. BOOTKLUSSEN... Winterklaar maken dieselmotor
(Watersport-TV)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated: 15/08/2023

Views: 6067

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.