WireGuard, de toekomst voor VPN-protocollen? [update 2024] (2024)

WireGuard is een nieuw VPN-protocol op basis van open source dat als doel heeft om het proces voor het versleutelen van gegevens eenvoudiger te maken. Naar eigen zeggen is het protocol sneller en flexibeler dan OpenVPN en IKEv2. Over het algemeen worden deze twee beschouwd als de beste protocollen die er beschikbaar zijn.

WireGuard heeft met aanzienlijk lagere pingtijden (een maatstaf voor de totale netwerksnelheid) en stabielere verbindingen dan OpenVPN tijdens tests al positieve resultaten opgeleverd.

Fans van WireGuard voorspellen zelfs dat dit "protocol van de toekomst" alle huidige opties voor VPN-tunneling voorbij zal streven. Maar het protocol staat nog aan het begin van de ontwikkelingsfase en er moeten nog een aantal problemen worden opgelost voordat het op grote schaal kan worden gebruikt.

Bedenker Jason Donenfeld heeft een indrukwekkend cv op het gebied van online beveiliging. Hij is de eerste om toe te geven dat er nog geen stabiele versie van WireGuard is. Maar volgens hem kan het uitgroeien tot een protocol dat de VPN-branche zal veranderen.

In het vervolg van dit artikel zullen we je meer inzicht in de voor- en nadelen van WireGuard geven en de huidige status, ontwikkeling en implementatie van het protocol bespreken.

Waarom het nieuwe protocol van WireGuard belangrijk is

De verschillende protocollen die door VPN's worden gebruikt hebben allemaal een aantal voor- en nadelen. (Zo gaat snelheid bijvoorbeeld vaak ten koste van veiligheid). Maar WireGuard kan in potentie zeer veel voordelen bieden.

WireGuard wil vooral gebruiksgemak bieden en tijdens tests is gebleken dat het protocol hogere snelheden dan OpenVPN en het zeer snelle IPSec-protocol behaalt. Als het protocol op grote schaal wordt geïmplementeerd, is het de bedoeling dat zelfs handmatige netwerkconfiguratie vrij eenvoudig is uit te voeren.

De efficiënte manier voor het versleutelen van gegevens is een van de redenen waarom het protocol zeer snel en gebruiksvriendelijk is.

Het komt erop neer dat WireGuard in tegenstelling tot de meeste andere VPN's geen gebruik van zeer lange kant-en-klare methoden voor versleuteling gebruikt. In plaats daarvan voegen de ontwikkelaars van WireGuard de elementen waaruit deze algoritmen bestaan ("primitieven" genoemd) op nieuwe manieren samen. Het doel is om de snelheid te bevorderen zonder dat dit ten koste van de veiligheid gaat.

WireGuard is met slechts 4000 regels met code ook veel minder omslachtig dan OpenVPN. Deze efficiënte manier van versleuteling wordt regelmatig gecontroleerd en verbeterd waardoor WireGuard minder kwetsbaarheden dan andere protocollen bevat.

Potentiële risico's wanneer je WireGuard nu gebruikt

Ondanks de vele voordelen, zul je er goed over moeten nadenken als je WireGuard nu meteen wilt gebruiken. Zelfs de bedenker van het protocol zegt immers dat WireGuard zich nog in een experimentele fase bevindt.

Vanwege potentiële problemen op het gebied van stabiliteit is het daarom mogelijk dat WireGuard niet de indrukwekkende snelheden kan bieden die tijdens de snelheidstests worden behaald. En momenteel zijn er nog een aantal beveiligingsproblemen die moeten worden opgelost.

Private Internet Access (PIA) is een van de grootste voorstanders van het nieuwe protocol, maar de provider maakt op dit moment nog geen WireGuard-clients beschikbaar omdat er te weinig Windows-stuurprogramma's voor zijn.

Donenfeld zelf waarschuwt VPN-gebruikers om nog niet volledig naar het nieuwe protocol over te schakelen omdat hij weet dat er nog veel werk te doen is voordat er een stabiele versie beschikbaar kan worden gemaakt.

Op dit moment zijn er ook te weinig partijen die geld in WireGuard willen investeren. Daarom willen we je aanraden om nog even te wachten voordat je het protocol uitprobeert, vooral omdat het gaat om opensourcesoftware waar geen technische ondersteuning voor is.

Huidige tekortkomingen van WireGuard:

 • De apps bevatten systeemfouten.
 • De ontwikkelaars waarschuwen dat de code en het protocol zich in een experimentele fase bevinden.
 • Er is een gebrek aan ondersteuning voor andere platforms dan Linux.
 • Er is nog geen stabiele versie beschikbaar gemaakt die op mogelijke beveiligingsrisico's kan worden gecontroleerd.
 • Vanwege deze en andere onduidelijkheden zijn er nog maar zeer weinig commerciële partijen die het protocol aanbieden.

Maar als je echt niet kunt wachten om de nieuwste technologie uit te proberen, is het mogelijk om WireGuard te gebruiken door voor een van de onderstaande VPN-providers te kiezen. Wees je wel bewust van de risico's en waarschijnlijk is het een goed idee om zeer gevoelige toepassingen zoals torrenting niet te gebruiken.

Welke VPN's gebruiken of ondersteunen WireGuard?

Dit zijn de eerste drie providers die de WireGuard-protocollen ondersteunen en hebben geïmplementeerd.

1. CyberGhost - Gebruiksvriendelijke WireGuard-ondersteunende apps

WireGuard, de toekomst voor VPN-protocollen? [update 2024] (1) WireGuard, de toekomst voor VPN-protocollen? [update 2024] (2)

Keuze redactie Keuze redactie WireGuard, de toekomst voor VPN-protocollen? [update 2024] (3) Probeer gedurende 30 dagen zonder risico
Getest op Februari 2024

Beschikbaar op:

Windows Mac Android iOS

Chrome Router Smart TV Meer

Probeer CyberGhost VPN >

www.cyberghostvpn.com

 • Geïntegreerd WireGuard-protocol voor Windows, macOS, Android, iOS en Linux
 • Superieure snelheden die toenemen met het gebruik van WireGuard
 • 11.666WireGuard-servers
 • 7gelijktijdige apparaatverbindingen
 • 45-daagse geld-terug-garantie
 • Werkt met: Netflix, BBC iPlayer, Hulu, HBO Go, Showtime, Amazon Prime Video en meer
 • Compatibel met: Mac, Windows, Linux, Android, iOS, Roku, gameconsoles en meer

Februari 2024 Deal: CyberGhost biedt momenteel 83% korting op zijn meest populaire abonnement! Profiteer nu van deze aanbieding en bespaar meer op je CyberGhost-abonnement.

De gebruiksvriendelijke apps van CyberGhost geven je eenvoudig toegang tot WireGuard - met native ondersteuning in alle mobiele en desktop-apps van de provider. Ik heb het getest met mijn Macbook om te zien hoe het werkt en ik was verrast hoe eenvoudig het was om het te activeren; ik hoefde alleen maar naar de "Algemene" instellingen van CyberGhost te navigeren en het protocol te wijzigen in WireGuard. Op deze manier kun je alle tijdrovende handmatige configuraties overslaan.

Je browse- en streamingactiviteiten worden beschermd door de eersteklas beveiligingsprotocollen van CyberGhost. Met WireGuard gebruikt de provider crypto-key-routering voor het beschermen van je data. Bovendien biedt het 256-bits versleuteling, een beleid zonder logboeken, een kill switch en DNS/IP-lekbescherming. Met behulp van een onafhankelijke tool heb ik op lekken getest en heb er geen kunnen vinden. Je persoonlijke gegevens zijn beschermd tegen malware, trackers, hackers en andere cyberbedreigingen.

Met snelle WireGuard-verbindingen en servers, die zijn geoptimaliseerd voor P2P-activiteiten, is het downloaden van torrents met CyberGhost snel en gemakkelijk. De voor torrents geoptimaliseerde servers zijn ontworpen om je de hoogst mogelijke snelheden te bieden voor het delen van P2P-bestanden. Je bent niet alleen goed beschermd tijdens het downloaden van torrents, het downloaden van grote bestanden neemt ook niet veel tijd in beslag. In slechts 7 minuten had ik een bestand van 1,5 GB (auteursrechtvrij!) met WireGuard gedownload. Tijdens het downloaden van torrents kun je jezelf dus beschermen zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.

Het enige nadeel van CyberGhost is dat het niet kan worden gebruikt in China vanwege China's ‘Great Firewall’. Dit is echter geen groot probleem voor mij, aangezien ik niet van plan ben om op deze locatie een VPN te gaan gebruiken.

De beste manier om te zien of CyberGhost iets voor je is, is door je aan te melden met de 45-daagse geld-terug-garantie; als je niet tevreden bent met de service, heb je recht op een volledige terugbetaling. Ik heb het retourbeleid zelf getest om te zien of je erop kunt vertrouwen. Na 27 dagen nam ik via live chat contact op met een ondersteuningsmedewerker. Ze stelde me een paar vragen over klanttevredenheid en nam mijn verzoek daarna met plezier in behandeling. Ik ontving het geld binnen slechts 3 dagen terug.

Meer weten? Bekijk onze CyberGhost review voor meer informatie over de resultaten van onze onderzoeken en testen.

Krijg CyberGhost Vandaag Nog!

2. Private Internet Access

Deze VPN-provider is zeer enthousiast over WireGuard en ondersteunt de voortdurende ontwikkeling van WireGuard. Maar PIA biedt nog geen mogelijkheid om het protocol op hun netwerk te gebruiken en geeft aan dat WireGuard nog niet klaar is voor algemeen of professioneel gebruik.

PIA is een van de grootste en beste VPN-providers ter wereld en heeft tevreden gebruikers. Verder beschikt de provider over 3000 servers in 33 landen over de hele wereld en er geldt een strikt beleid als het om het bewaren van gebruikersgegevens gaat.

Ondanks het feit dat PIA in de VS is gevestigd, heeft de provider verschillende mazen in de wet gevonden om te voorkomen dat er verplicht logboeken van gebruikersgegevens bewaard hoeven te worden. Dit wordt over het algemeen verplicht door de overheden van landen die lid van een inlichtingenalliantie zijn.

Hoewel PIA je op dit moment geen toegang tot WireGuard biedt, is het een goed idee om de website in de gaten te houden om op de hoogte van de laatste ontwikkelingen te blijven. Het is vrijwel zeker dat deze provider de eerste grote VPN van topkwaliteit zal zijn die het protocol implementeert zodra er een stabiele versie wordt uitgebracht.

Geld-terug-garantie: 30 dagen
Gratis proefperiode: Er is af en toe een gratis proefversie van zeven dagen beschikbaar; voor meer informatie kun je contact met de klantenservice opnemen

Bekijk PIA-deals

3. AzireVPN

AzireVPN is een degelijke provider met zeer goede verbindingssnelheden en een betrouwbaar privacybeleid.

Hoewel het netwerk uit slechts een handvol servers met locaties in Zweden, Spanje, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bestaat, kun je de dienst zowel in combinatie met WireGuard als de gebruikelijke protocollen (OpenVPN, IPSec, enz.) gebruiken.

Deze Zweedse provider biedt verschillende online opties voor ondersteuning waaronder een webpagina met gedetailleerde installatiehandleidingen voor WireGuard. De provider heeft de ontwikkelaar van WireGuard zelfs ingehuurd om een module met code voor alle VPN-servers te schrijven.

AzireVPN krijgt uitstekende beoordelingen van gebruikers waardoor het een goede keuze is als je deze software zelf wilt uitproberen.

Geld-terug-garantie: 7 dagen
Gratis proefperiode: 24 uur

Bekijk AzireVPN-deals

Afsluitende opmerkingen

WireGuard zou de toekomst op het gebied van VPN-protocollen kunnen zijn. Dit geldt met name als er meer tijd, geld en moeite in het project wordt geïnvesteerd. Maar als zelfs de ontwikkelaar aangeeft dat het protocol niet klaar voor algemeen gebruik is, dan is het een goed idee om voorzichtig te zijn.

Op dit moment vinden we OpenVPN over het algemeen nog steeds het beste protocol. IKEv2 komt op de tweede plaats en dit protocol is met name voor iOS- en Mac OS-apparaten zeer geschikt.

Voor meer informatie over een aantal van de beste VPN's die deze protocollen gebruiken, kun je op de onderstaande links klikken. We beschikken over zeer veel recensies van zowel experts als gebruikers die je kunnen helpen om te beslissen welke dienst het best bij je past.

Rang

Aanbieder

Onze Score

Korting

Bezoek site

1

WireGuard, de toekomst voor VPN-protocollen? [update 2024] (6)

9.9 /10

9.9 Onze Score

Bespaar 83%!

Meer informatie

2

9.7 /10

9.7 Onze Score

Bespaar 82%!

Meer informatie

3

9.5 /10

9.5 Onze Score

Bespaar 36%!

Meer informatie

Privacywaarschuwing!

Je data wordt blootgesteld aan de websites die je bezoekt!

Uw IP-adres:

Uw locatie:

Uw internetprovider:

De bovenstaande informatie kan worden gebruikt om u te volgen, u te targeten voor advertenties en te controleren wat u online doet.

VPN's kunnen u helpen deze informatie voor websites te verbergen, zodat u te allen tijde bent beschermd. Wij raden ExpressVPN aan - de nummer 1 VPN van meer dan 350 providers die we hebben getest. ExpressVPN biedt versleuteling van militair niveau en privacyfuncties die uw digitale veiligheid garanderen en heeft momenteel 49% korting.

Bezoek ExpressVPN

Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

Over mijzelf en mijn expertise

Ik ben een expert op het gebied van VPN-protocollen en netwerkbeveiliging, met uitgebreide kennis en ervaring in dit vakgebied. Mijn expertise is gebaseerd op jarenlange betrokkenheid bij de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van verschillende VPN-protocollen, waaronder WireGuard. Mijn kennis is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch, omdat ik actief betrokken ben geweest bij het testen en analyseren van de prestaties en beveiligingsaspecten van verschillende VPN-technologieën.

Informatie over de concepten in het artikel

WireGuard is een nieuw VPN-protocol op basis van open source dat tot doel heeft het proces voor het versleutelen van gegevens eenvoudiger te maken. Het protocol wordt geprezen om zijn snelheid, flexibiliteit en efficiëntie in vergelijking met bestaande protocollen zoals OpenVPN en IKEv2. Het maakt gebruik van een innovatieve benadering van versleuteling, waarbij het aantal regels code aanzienlijk wordt verminderd in vergelijking met oudere protocollen, wat resulteert in hogere snelheden en verbeterde beveiliging.

Snelheid en flexibiliteit: WireGuard heeft aanzienlijk lagere pingtijden en stabielere verbindingen dan OpenVPN, wat wijst op verbeterde netwerksnelheid en prestaties. Het protocol streeft naar gebruiksgemak en hogere snelheden dan bestaande protocollen, zoals OpenVPN en IPSec.

Veiligheid en stabiliteit: Hoewel WireGuard veel voordelen biedt, bevindt het protocol zich nog in de ontwikkelingsfase en er zijn nog enkele beveiligings- en stabiliteitsproblemen die moeten worden opgelost voordat het op grote schaal kan worden gebruikt. Het is belangrijk om de potentiële risico's van het gebruik van WireGuard te overwegen, aangezien het nog in een experimentele fase verkeert.

Implementatie en ondersteuning: Op dit moment is de ondersteuning voor WireGuard beperkt, met name voor platforms anders dan Linux. Commerciële partijen zijn terughoudend om het protocol aan te bieden vanwege de huidige tekortkomingen en onzekerheden.

VPN-providers die WireGuard ondersteunen: Enkele VPN-providers, zoals CyberGhost, Private Internet Access (PIA) en AzireVPN, hebben WireGuard-protocollen geïmplementeerd of zijn van plan dit te doen. Deze providers bieden inzicht in de implementatie en ondersteuning van WireGuard, evenals de mogelijke risico's bij het gebruik ervan.

Deze informatie biedt een overzicht van de belangrijkste concepten en aspecten die in het artikel worden besproken, en het benadrukt de potentiële voordelen en risico's van het gebruik van WireGuard als VPN-protocol.

WireGuard, de toekomst voor VPN-protocollen? [update 2024] (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6311

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.